Sommarjobbare

aug 30, 2023

ERA

Anställer du ungdomar som extra personal under sommarmånaderna?

Som arbetsgivare ansvarar du för att dina anställda ska ha en trygg arbetsmiljö. Det är viktigt att du följer lagen och att du tänker på att unga personer kan behöva mycket handledning och stöttning. Ta även hänsyn till att den du anställer kanske möter arbetslivet för första gången, och ditt företag har möjligheten att skapa goda erfarenheter som denna person kan ha nytta av i fortsättningen.

 

ARBETSPLATSER OCH ARBETSUPPGIFTER

Personer mellan 16 och 18 år får arbeta på de flesta arbetsplatser. De får däremot inte anställas till jobb som är riskfyllda eller behöver yrkesutbildning. De får jobba ensamma, men inte om det finns kassa med kontanter på arbetsplatsen.

Personer mellan 13 och 15 år får endast utföra enklare arbeten, vilket betyder lätt och ofarligt arbete. Arbetet får inte vara fysiskt eller psykiskt tungt och de får inte kräva ett för stort ansvar.  
Du som arbetsgivare måste också ha ett skriftligt godkännande från föräldrarna för att få anställa personen.

Personer som är yngre än 13 år får egentligen inte arbeta alls, men de kan få arbeta med mycket lätta jobb inom familjen eller nära anhöriga. Exempel på mycket lätta arbeten är trädgårdsarbete, lätt utfodringsarbete, frukt och bärplockning.


Barn och ungdomar har inte samma fysiska och psykiska förutsättningar som vuxna för att klara vissa arbetsuppgifter, och det är därför större risk för skador. Undvik tunga lyft, arbete i miljöer med höga ljudnivåer och vibrationer eller psykiskt påfrestande uppgifter som att ta hand om personer i kris.

0 kommentarer

Om mig

Hejsan!

Mitt namn är John Wikstén
Jag arbetar som digital marknadsförare på Picknick Media. Jag är lite kreativ, lite överallt och studsar omkring, men är dock en hejjare på SEO och får en pytteliten adrenalinkick av att både köpa länkar och spela padel.

Relaterade inlägg

Nytt kontor

Nytt kontor

ERA Revisorer växer, och vi kan nu stolt berätta att vi öppnar kontor i Arvidsjaur! På plats kommer vi att finnas med vår auktoriserade revisor...

Tillfällig skattefrihet

Tillfällig skattefrihet

Normalt är förmån av fritt drivmedel skattepliktigt, men under perioden 1 juli 2023till och med den 30 juni 2026 kommer det vara skattefritt att...

hej@picknickmedia.se