Tillfällig skattefrihet

aug 30, 2023

ERA

Normalt är förmån av fritt drivmedel skattepliktigt, men under perioden 1 juli 2023
till och med den 30 juni 2026 kommer det vara skattefritt att ladda sin elbil och elcykel på arbetsplatsen.


Detta gäller personbilar klass I, lätta lastbilar, motorcyklar, mopeder och cyklar som drivs på el.

Förutsättningen för skattefri laddning är att arbetsgivaren står för laddningspunkten eller eluttaget i anslutning till arbetsplatsen. Arbetsgivaren står därmed för de direkta kostnaderna för laddningen.

Syftet är att underlätta omställningen till fossilfria fordon och gynna arbetsresor med hållbara alternativ.

Skattefriheten gäller inte om arbetsplatsen befinner sig i den anställdes bostad. Har man däremot ett annat tjänsteställe än sin bostad, kan man omfattas av förmånen. 


Milersättning

Förutsättningen för att erhålla skattefritt drivmedel för en förmånsbil är att den anställde själv står för drivmedel. Om arbetsgivaren erbjuder fri laddning på arbetsplatsen kan det vara svårt att visa de gånger som den anställda laddat bilen för egen kostnad.

Enligt Skatteverket kan den anställde inte ansöka om milersättning om den har förmånen att ladda bilen på arbetsplatsen. Detta gäller även milersättningen för resor från och till jobbet på dennes privata deklaration. 

0 kommentarer

Om mig

Hejsan!

Mitt namn är John Wikstén
Jag arbetar som digital marknadsförare på Picknick Media. Jag är lite kreativ, lite överallt och studsar omkring, men är dock en hejjare på SEO och får en pytteliten adrenalinkick av att både köpa länkar och spela padel.

Relaterade inlägg

Sommarjobbare

Sommarjobbare

Anställer du ungdomar som extra personal under sommarmånaderna? Som arbetsgivare ansvarar du för att dina anställda ska ha en trygg arbetsmiljö. Det...

Nytt kontor

Nytt kontor

ERA Revisorer växer, och vi kan nu stolt berätta att vi öppnar kontor i Arvidsjaur! På plats kommer vi att finnas med vår auktoriserade revisor...

hej@picknickmedia.se